
Foredrag
Jeg er en engageret foredragsholder med en bred vifte af foredrag – primært af historisk karakter.
Kontakt mig for en aftale.
Jeg kommer gerne ud med ét af nedenstående – eller et helt sjette. Jeg er skarp i moderne historie fra 1800-tallet og frem og i idrætshistorie.
BUD PÅ FEM FOREDRAG – alle med afsæt i bøger, jeg har skrevet:
Oktober 1943 – De danske jøders flugt og fangenskab
Natten mellem 1. og 2. oktober 1943 slog tyskerne til mod jøderne i Danmark. Aktionen blev startskuddet til en dramatisk, nervepirrende og følelsesladet måned, hvor det lykkedes for omkring 7.000 jøder at flygte til Sverige, mens lige under 500 ikke slap væk i tide og endte i bugen på et transportskib eller i en kreaturvogn med retning mod Theresienstadts mørke indre.
I foredraget foldes begivenhederne ud dag for dag, uge for uge . Det sker gennem en række historiske skikkelser, der på hver deres måde var centralt placeret midt i begivenhederne. Aktionen mod de danske jøder har i eftertiden fået et ikonisk skær – hjemme såvel som i udlandet – og er blevet fremstillet utallige gange. Her får tilhørerne en samlet, nuanceret fortælling og forklaring på dét efterår, der satte sig så markant i den danske identitet og nationale fortælling. Det sker via helt nye kilder og øjenvidner, der aldrig har været fremme før.
Augustoprøret 1943 – Danmarks skæbnesommer
Få fortællingen om de dramatiske og blodige uger, der ledte op til bruddet med samarbejdspolitikken 29. august 1943. Foredraget tager afsæt i en række nøglepersoner, der var helt tæt på begivenhederne; på gadeplan, i den illegale undergrund, på Christiansborgs bonede gulve eller i de tyske hovedkvarterer i Berlin og Ulveskansen. Det er en fortælling om et folkeligt oprør, der bredte sig udefra – fra provinsen – og nedefra – fra arbejderne – og som endte med at vælte de politiske skakbrikker i København – og Berlin.
Genforeningen – den dramatiske fortælling om dengang, Danmark blev samlet
Få den dramatiske og medrivende fortælling om hvorfor og hvordan Genforeningen i 1920 fandt sted. Det er en fortælling om et intenst og kompliceret politisk spil, hvor udfaldet flere gange kunne have været anderledes. Det er en fortælling, der tager afsæt i de mange engagerede aktører, der helligede deres liv til en sag. Fortællingen tager os blandt andet til København, Berlin, Flensborg, Aabenraa, Paris og frontens skyttegrave.
“Nej, ikke en tysker!”
Med de ord modtog Preben Elkjær i 1979 meldingen om at Danmark havde fået en ny landstræner – og at det var tyske Josef Emanuel Hubertus Piontek. Han indvarslede nye tider for et talentfuldt landshold, hvis potentiale så langt fra var blevet indfriet af forgængerne. Fem år senere deltog Danmark i sin første EM-slutrunde – og yderligere to år senere i sin første VM-ditto. Der var Danish Dynamite all over.
Piontek indførte en professionalisme, der ikke var set før i rødt og hvidt, men hans ansættelse var faktisk sket to år efter, at DBU – efter en lang, sej kamp – havde besluttet at indføre betalt fodbold. Indførelsen af den betalte fodbold og ansættelsen af Sepp var startskuddet til en eksplosiv (og økonomisk skrøbelig) periode i dansk klub- og landsholdsfodbold. På den ene side var der store slutrunder og de første tegn på at dansk klubfodbold kunne præstere i Europa – på den anden side overambitiøse satsninger og lurende konkurser.
Foredraget tager tilhørerne med på hele turen fra Sepp Piontek til Ståle Solbakken og giver et 360 graders perspektiv på professionaliseringen af dansk fodbold og konsekvenserne både på og udenfor banen. Foredraget vil være krydret med en masse gode historier, eksempler og legendariske både spillere og kampe. Og til slut vil der blive givet et bud på, hvor dansk fodbold er på vej hen i dag.
”Med Sind og Sjæl flaaet og sprængt i Stumper og Stykker”
Små 30.000 dansksindede sønderjyder kæmpede på tysk side under 1. verdenskrig. 6.000 kom aldrig hjem igen. Og blandt de, der gjorde, kom tusindvis hjem med ar på sjælen. Én af skæbnerne var Rasmus Christian Petersen. Han hængte sig 30 år efter krigens afslutning – som offer for et sind, der var blevet sønderrevet i de nordfranske skyttegrave og over tabet af sin bror, som også deltog i krigen.
Jeg fortæller historien om min oldefar, der aldrig blev den samme efter mødet med krigens rædsler. Det er også fortællingen om de mange sønderjyder, der kæmpede på tysk side, om deres oplevelser, deres tab og deres kollektive krigstraume. Det er den lille historie i den store – og omvendt.
FOREDRAGSKALENDER
***
ONSDAG 27. SEPTEMBER KL. 18.30-20.30
Oktober 1943 – De danske jøders flugt og fangenskab
Det Kongelige Bibliotek
Arr.: Det Jødiske Museum
Se mere her.
TORSDAG 28. SEPTEMBER kl. 19.30
Oktober 1943 – De danske jøders flugt og fangenskab
Humlebæk Bibliotek
Arr.: Folkeuniversitetet
Se mere her.
SØNDAG 1. OKTOBER KL. 15-17
Paneldebat med Adam Holm og Bent Blüdnikow om oktober 1943 og kampen om historien – som en del af arrangementet ‘Oktober ’43 i film, musik og ord’.
Louisiana
Arr. Danske PEN og Humanity in Action
Se mere her.
TIRSDAG 10. OKTOBER KL. 10-12
Oktober 1943 – De danske jøders flugt og fangenskab
Kulturhøjskolen
Taastrup
ONSDAG 11. OKTOBER KL. 18.30-21
Oktober 1943 – De danske jøders flugt og fangenskab
Herfølge Menighedsråd
TORSDAG 12. OKTOBER KL. 11-12.45
Augustoprøret 1943 – Danmarks skæbnesommer
Espergærde Bibliotek
Arr.: FOF Nordsjælland/Torsdagsklubben
TIRSDAG 24. OKTOBER KL. 19-21
Oktober 1943 – De danske jøders flugt og fangenskab
Stenløse Kulturhus
Rådhustorvet 2
3660 Stenløse
ONSDAG 1. NOVEMBER KL. 19-21
Oktober 1943 – De danske jøders flugt og fangenskab
Solrød Frivilligheds- og Aktivitetscenter
Arr.: Solrød Lokalhistorisk Forening
FREDAG 3. TIL SØNDAG 5. NOVEMBER
Bogmesse, Bella Centret.
Program følger.
FREDAG 12. JANUAR KL. 14-15
Foredrag om mordet på Kaj Munk
Bellahøj Kirke
FREDAG 2. FEBRUAR KL. 10-12 & FREDAG 9. FEBRUAR KL. 10-12
Augustoprøret 1943
Fredagscaféen
Charlottenlund
Arr.: FOF Nordsjælland