Foredrag

Jeg er en engageret foredragsholder med en bred vifte af foredrag – primært af historisk karakter.

Kontakt mig for en aftale. 

Jeg kommer gerne ud med ét af nedenstående – eller et helt femte. Jeg er skarp i moderne historie fra 1800-tallet og frem og i idrætshistorie.

 

BUD PÅ FIRE FOREDRAG – alle med afsæt i bøger, jeg har skrevet:

 

Augustoprøret 1943 – Danmarks skæbnesommer

Få fortællingen om de dramatiske og blodige uger, der ledte op til bruddet med samarbejdspolitikken 29. august 1943. Foredraget tager afsæt i en række nøglepersoner, der var helt tæt på begivenhederne; på gadeplan, i den illegale undergrund, på Christiansborgs bonede gulve eller i de tyske hovedkvarterer i Berlin og Ulveskansen. Det er en fortælling om et folkeligt oprør, der bredte sig udefra – fra provinsen – og nedefra – fra arbejderne – og som endte med at vælte de politiske skakbrikker i København – og Berlin.

 

Genforeningen – den dramatiske fortælling om dengang, Danmark blev samlet

Få den dramatiske og medrivende fortælling om hvorfor og hvordan Genforeningen i 1920 fandt sted. Det er en fortælling om et intenst og kompliceret politisk spil, hvor udfaldet flere gange kunne have været anderledes. Det er en fortælling, der tager afsæt i de mange engagerede aktører, der helligede deres liv til en sag. Fortællingen tager os blandt andet til København, Berlin, Flensborg, Aabenraa, Paris og frontens skyttegrave.

 

“Nej, ikke en tysker!”

Med de ord modtog Preben Elkjær i 1979 meldingen om at Danmark havde fået en ny landstræner – og at det var tyske Josef Emanuel Hubertus Piontek. Han indvarslede nye tider for et talentfuldt landshold, hvis potentiale så langt fra var blevet indfriet af forgængerne. Fem år senere deltog Danmark i sin første EM-slutrunde – og yderligere to år senere i sin første VM-ditto. Der var Danish Dynamite all over.

Piontek indførte en professionalisme, der ikke var set før i rødt og hvidt, men hans ansættelse var faktisk sket to år efter, at DBU – efter en lang, sej kamp – havde besluttet at indføre betalt fodbold. Indførelsen af den betalte fodbold og ansættelsen af Sepp var startskuddet til en eksplosiv (og økonomisk skrøbelig) periode i dansk klub- og landsholdsfodbold. På den ene side var der store slutrunder og de første tegn på at dansk klubfodbold kunne præstere i Europa – på den anden side overambitiøse satsninger og lurende konkurser.

Foredraget tager tilhørerne med på hele turen fra Sepp Piontek til Ståle Solbakken og giver et 360 graders perspektiv på professionaliseringen af dansk fodbold og konsekvenserne både på og udenfor banen. Foredraget vil være krydret med en masse gode historier, eksempler og legendariske både spillere og kampe. Og til slut vil der blive givet et bud på, hvor dansk fodbold er på vej hen i dag.

 

”Med Sind og Sjæl flaaet og sprængt i Stumper og Stykker”

Små 30.000 dansksindede sønderjyder kæmpede på tysk side under 1. verdenskrig. 6.000 kom aldrig hjem igen. Og blandt de, der gjorde, kom tusindvis hjem med ar på sjælen. Én af skæbnerne var Rasmus Christian Petersen. Han hængte sig 30 år efter krigens afslutning – som offer for et sind, der var blevet sønderrevet i de nordfranske skyttegrave og over tabet af sin bror, som også deltog i krigen.

Jeg fortæller historien om min oldefar, der aldrig blev den samme efter mødet med krigens rædsler. Det er også fortællingen om de mange sønderjyder, der kæmpede på tysk side, om deres oplevelser, deres tab og deres kollektive krigstraume. Det er den lille historie i den store – og omvendt.

FOREDRAGSKALENDER

 

LØRDAG 7. MAJ KL. 14

AUGUSTOPRØRET 1943

Besættelsesmuseum Fyn

 

TIRSDAG 20. SEPTEMBER KL. 10-12

GENFORENINGEN 1920 – DA DANMARK BLEV SAMLET

Taastrup Kulturcenter

Poppel Allé 12

2630 Taastrup

 

ONSDAG 5. OKTOBER KL. 19.30

FLUGT OG FANGENSKAB  – AKTIONEN MOD JØDERNE OKTOBER 1943

Elværket, Frederikssund

 

TIRSDAG 11. OKTOBER KL. 14.30

FLUGT OG FANGENSKAB  – AKTIONEN MOD JØDERNE OKTOBER 1943

FOF Syd- og Vestsjælland

Næstved

 

ONSDAG 12. OKTOBER KL. 19-21

AUGUSTOPRØRET 1943 – DANMARKS SKÆBNESOMMER

Solrød Lokalhistoriske Forening

 

TORSDAG 13. OKTOBER KL. 10

FLUGT OG FANGENSKAB – AKTIONEN MOD JØDERNE OKTOBER 1943

FOF Syd- og Vestsjælland

Slagelse

 

ONSDAG 9. NOVEMBER KL. 10

MED SIND OG SJÆL FLAAET OG SPRÆNGT I STUMPER OG STYKKER – FORTÆLLINGEN OM RASMUS

Christianskirken

Lyngby

 

TIRSDAG 15. NOVEMBER KL. 19

“ÅH NEJ – IKKE EN TYSKE” – FORTÆLLINGEN OM PROFESSIONALISERINGEN AF DANSK FODBOLD

Kilden i Hjortespring

Herlev Bibliotekerne